Hylätyt Huoltoasemat-valokuvanäyttely - Lahden Jenkkiautonäyttelyssä 29.-30.9.2018

17.09.2018


Huoltoasemat - jokaisella meistä on muistoja oman kylän, tai tutun matkan varrella olleista huoltiksista. Silloin "vanhaan hyvään aikaan" huoltiksella sai huollatettua autonsa ja myymälästä löytyi autotarvikkeita nykyisen tyylin vastaisesti.

Unohtaa ei voi myöskään joka kylän huoltiksen tietotoimistoa ja seuraelämän keskusta, eli baaria. Huoltisten baarit olivat olennainen osa kotimaista huoltoasemakulttuuria. Nykyään teiden varsia komistavat pääosin lukuisat ketjuasemat, joiden nimikin on muuttunut huoltoasemasta liikennemyymäläksi. Vanhat huoltoasemat on suljettu kannattamattomina ja luonto valtaa asfalttikentät nopeasti.

Näyttely koostuu kolmestakymmenestä hylättyjä huoltoasemia esittävästä valokuvasta. Kaikki on kuvattu Suomessa Hangosta Ouluun. Näyttelyn valokuvat heijastavat paitsi muistoja, mutta samalla kuviin on taltioitu katoavaa kulttuurimaisemaa ja arkkitehtuuria.

Näyttelyn takana on Ari Berghäll, joka on karkkilalainen valokuvauksen harrastaja ja Primer Magazine-lehden päätoimittaja.
Näyttelyn takana on Ari Berghäll, joka on karkkilalainen valokuvauksen harrastaja ja Primer Magazine-lehden päätoimittaja.

Vuosien aikana kertyneen monipuolisen kokemukseni ansiosta päätin muutaman vuoden suunniteltuani julkaista ottamistani autokuvista Hot Rod-kalenterin syksyllä 2009. Eli tuleva vuosi on jo kymmenes vuosi kalentereiden parissa. Hylätyt huoltoasemat tulivat puolivahingossa mukaan kalenteriperheeseen vuonna 2012, -Berghäll kertoo.

Päivätyön puolesta kotimaa on tullut ajettua päästä päähän moneen kertaan. Jossain vaiheessa rupesin kiinnittämään huomiota siihen, kuinka paljon Suomesta löytyy hylättyjä huoltoasemia. Samalla ajattelin, että olisikohan järkeä tehdä hylätyistä huoltiksista oma kalenteri? Idea tuntui sen verran järjettömältä, että päätin ryhtyä kuvaamaan autioituneita huoltiksia ja julkaista niistä kalenterin.Rupesin kantamaan kameraa mukanani työ- ja lomamatkoilla ja kuin huomaamatta hylättyjä huoltoasemia rupesi putkahtamaan kameran linssin eteen joka puolella suomea. Nyt kuvattuna on pitkälti toista sataa huoltoasemaa ja kuvien valitseminen tähän näyttelyyn oli työn ja tuskan takana. Tavoitteena on ollut saada tuotua paikkojen autiota tunnelmaa kuviin.

Valokuvanäyttelyn ovat yhteistyössä tuottaneet Ari Berghäll/Primer Magazine, Jenkkiautonäyttelyn Kirsi Ojaniemi ja Mikael Forsman sekä loppuvaiheen kuvanvalinnassa suuren apuna ollut Tomi Wahlroos.